آداب و رسوم چهارشنبه سوری درقیدار
در قیدار صبح روز سه شنبه (یک روز قبل از چهارشنبه سوری) دختران جوان پیش از طلوع آفتاب به چشمه می رفتند و هفت بار از روی جوی آب یا چشمه آب می پریدند و در همان حال می خواندند: آتیل ماتیل چهارشنبه آینا تکین بختیم آچیل چهارشنبه .
از دیگر رسم های این دیار این بود که مردم همراه اعضای خانواده روز سه شنبه و به خصوص عصر روز سه شنبه برای خرید به چهارشنبه بازاری می رفتند و خوردنی هایی همچون آجیل و شیرینی تهیه می کردند و به آن آجیل ، چهارشنبه یمیشی که ترکیب آن عبارت بود از مغز گردو ، بادام ، فندق ، کشمش ، نخود و ...می گفتند.
یکی از مراسم دیگر خرید لباس تازه برای بچه ها بود و در واقع چهارشنبه سوری جشن کودکان بود به طوری که مردم به طنز و ظرافت می گفتند چهارشنبه اوشاغی بشی بیر شاهی.
آداب و رسوم چهارشنبه سوری در قیدار
ارسال چهارشنبه لیق از دیگر مراسم این روز بود که به خانه عروسی که تازه به خانه بخت رفته از طرف پدر و مادرش انجام می گرفت.
چهارشنبه لیق بیشتر تشکیل می شد از پارچه برای لباس ، پیراهن برای داماد ، آجیل چهارشنبه سوری .
همچنین ارسال چهارشنبه لیق از طرف داماد به عروس که هنوز به خانه بخت نرفته و در خانه پدری زندگی می کرد رایج بود.
از رسوم قدیمی دیگر می توان به آتش روشن کردن در پشت بام خانه ها اشاره کرد و بچه ها هنگام پریدن از آتش می خواندند آتیل ماتیل چهارشنبه بختیم آچیل چهارشنبه که معادل فارسی آن زردی من از تو سرخی تو از من است.
نامگذاری چهارشنبه های اسفند ماه از دیگر رسوم جالب بود که قدیمی ها انجام می دادند به طوریکه به اولین چهارشنبه اسفند ماه ، اول چهارشنبه به دومی ، کوله چهارشنبه به سومی چیله گودی چهارشنبه و به چهارمی آخیر چهارشنبه می گفتند و هر چهارشنبه در پشت بام خانه ها آتش روشن می کردند.
بعضی از این مراسم ها همچنان هم در بین مردم انجام می گیرد و مردم به رسم قدیم و به ید آن روزها هنوز هم بعضی از آن مراسم ها را اجرا می کنند.
نوروز' یا در زبان محلی زنجان 'بایرام' بزرگ ترین و شكوه مندترین جشن ایرانی است كه از هزاران سال پیش در نخستین روز سال نو 'یك فروردین'، كه روز اول فصل بهار نیز است، با آیینهای ویژه و باشكوه بسیار در پهنه و گستره ایران زمین برگزار میشده و میشود.
اجرای مراسم های مربوط به نوروز در استان زنجان نیز حدود دو هفته تمام طول می كشد. در استان زنجان آداب نوروز به شیوه دیگر استان ها با مراسم های چهارشنبه سوری ، خانه تكانی ، سبزه عید ، چیدن سفره هفت سین ، خرید لباس نو و آداب دید و بازدید های نوروزی همراه بوده و در پایان تعطیلات 13 روزه نوروزی اهالی استان زنجان به گردشگاه های طبیعی و به دامنه كوه ها و باغ ها پناه می برند و آخرین روز تعطیلی های نوروز را با صرف ناهار در بیرون از خانه و گره زدن سبزه به پایان می رسانند
اما در كنار تمامی این اعیاد و آداب و رسوم حفظ حرمت و احترام به بزرگترهای فامیل و منطقه زندگی از ارزش و اهمیت بالایی برخوردار است به گونه ای كه اولین روز و اولین منزلی كه مورد دید و بازدید در اعیاد به ویژه عید نوروز قرار می گیرد منزل و خانواده بزرگ ترین عضو خانواده بوده و پس از آن دید بازدید ها بر حسب بزرگی و حرمت و در نهایت نزدیك فامیلی صورت می گیرد.
مراسم عید نوروز در استان زنجان با شکوه بسیار خاصی برگزار میشود.
در میان جشنهای ملی، جشنهای ویژه عید نوروز مهمترین و بزرگترین جشنهای استان زنجان به شمار میرود.
گفتنی است، جشنهای عید نوروز نخستین جشن ایرانیان است که از زمان پادشاهی جمشید مرسوم شده و در فرهنگ ایرانی به ثبت رسیده است.
نوروز یا به زبان محلی «بایرام» بزرگترین و شکوهمندترین جشن ایرانیان است که از هزاران سال پیش در نخستین روز سال نو با آیینهای ویژه و با شکوه بسیار در گستره ایران زمین برگزار میشود.
در استان زنجان آداب نوروز همچون دیگر استانها با مراسمهای چهارشنبهسوری، خانه تکانی، سبزه عید، چیدن سفره هفت سین، خرید لباس نو و آداب دید و بازدیدهای نوروزی همراه است.
دید و بازدید از بزرگترها در عید نوروز
در کنار همه اعیاد و آداب و رسوم در استان زنجان، حفظ حرمت و احترام به بزرگترهای فامیل و منطقه زندگی از ارزش و اهمیت بالایی برخوردار است به گونهای که اولین روز و اولین منزلی که مورد دید و بازدید در اعیاد به ویژه عید نوروز قرار میگیرد منزل و خانواده بزرگترین عضو خانواده بوده و پس از آن دید و بازدیدها بر حسب بزرگی و حرمت و در نهایت فامیل نزدیک صورت میگیرد.
عید نوروز و مراسم «هدیه بران» به تازه عروسها
همزمان با عید نوروز در استان زنجان مرسوم است که برای تازه عروسها هدایایی به عنوان عیدی برده میشود.
در این مراسم خانواده عروس و داماد شادیکنان هدایای خود را در داخل سینی و پارچههای سنتی چیده و روی سر یکی از دختران مجرد فامیل میگذارند و به خانه زوج جوان میروند.
دادن هدیه به تازه عروسها در همه مناطق استان زنجان مرسوم است و هر منطقه و روستایی آداب ویژه خود را در این زمینه دارد.
عید در خانوادههای داغ دیده
گفتنی است، مردم استان زنجان در ایام عید مراسمات دیگری نیز دارند که از جمله این مراسمها میتوان به روشن کردن آتش در روز چهارشنبهسوری در خانهای فردی که یکی از اعضای خانوادهاش از دنیا رفته است، اشاره کرد.
همچنین روز نخست عید نوروز خانواده صاحب عزا مجلسی را به عنوان عید متوفی برگزار میکنند و همه دوستان و آشنایان برای دلداری و ادای حرمت دور آنها جمع میشوند.
گره زدن سبزهها و آرزوهای جوانان
لازم به ذکر است که در پایان تعطیلات 13 روزه نوروزی اهالی استان زنجان به گردشگاههای طبیعی و به دامنه کوهها و باغها پناه برده و آخرین روز تعطیلیهای نوروز را با صرف ناهار در بیرون از خانه و گره زدن سبزه به پایان میرسانند.
در روز طبیعت یا 13 فروردین جوانان استان زنجان با نیت قلبی برای گره زدن سبزهها آرزوهای خود را از خداوند خواسته و برای برآورده شدن آن دعا میکنند.
گره زدن سبزه عید نوروز در روز طبیعت شادی و نشاط بسیار زیادی را در دل جوانان ایجاد کرده و این رسم محلی با وجود سپری شدن سالها همچنان پا برجا است.
مردم با گره زدن سبزهها غبارها را از دل خود بیرون کرده و خود را برای آغاز سال جدید آماده میکنند.
آداب و رسوم مردم زنجان در اعیاد
مردم شهر زنجان با توجه به قدمت تاریخی و فراز و نشیبهای بسیار در طول زمان خود، آداب و رسوم، فرهنگ و خصلتهای ویژهای دارند.
گفتنی است، رسمهای مختلف و خلق و خوی اقوام مختلف طی سالهای طولانی شکل گرفته، سینه به سینه به افراد یک جامعه منتقل میشود و در طول سالها، زنده و پا برجا میماند.
مراسم اعیاد مذهبی و ملی، مراسم عمومی و عزا، نوع لباس پوشیدن و جشنهای محلی جزو آداب و رسوم مردم شهر زنجان به شمار میروند که از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
هنگام تحویل سال افراد خانواده دور سفره هفت سین که با ظرافت و سلیقه خانم خانه چیده شده مینشینند و در حالیکه پدر خانواده دعای تحویل میخواند منتظر سال نو میشوند. در گذشته که امکانات ارتباطی مانند رادیو و تلویزیون نبود با تیراندازی یا گفتن اذان سال جدید را به همه اعلام میداشتند. بعد از این که سال نو شد کسی که به عنوان مادرمه انتخاب شده با مجمعی که در ان قرآن، آیینه، اب، سبزه و شاخههای سبز جوان قرار دارد وارد خانه میشود چهارگوشه اتاقها را آب میپاشد قرآن را کنار سفره هفت سین میگذارد و شاخههای سبز (درخت آلوچه) را به این نیت که سال سرسبز و خوش و خرمی برای خانواده باشد، جلوی در اتاق آویزان یا روی طاقچه اتاق میگذارد. دراین روز مادر خانه، غذای عید، سبزی پلو با مرغ یا گوشت درست میکند. علاوه بر آن غذایی به عنوان خیرات برای اموات میپزند و بین مردم پخش میکنند. در غروب شب اول سال به این اعتقاد که چراغ خانه آنها همیشه روشن و نورانی باشد، به سر در خانهها شمع یا شعله آتش آویزان میکنند.
درود بر شمابه وبلاگ خودتون خوش آمدید
لحظات خوشی را برایتان آرزومندم . امیدوارم مطالب مورد توجه تان قرار گیرد.
درضمن شما می تونیدبامن تبادل لینک کنین ودربخش نظرات من رامطلع کنید که شما را باچه عنوان لینک کنم همچنین شما از طریق ارسال پیوند روزانه در پایین درقسمت در پیوند های روزانه وبلاگ خودتون به نمایش بزاریدبه شرط انکه شما نیزوبلاگ من رادر وبلاگ خودتون به نمایش بزارید .اگه از این وبلاگ خوشت اومدلطف کن در پایین وبلاگ در سمت راست در قسمت امکانات جانبی وبلاگ به این وبلاگ رای بده تا جزءبهترین وبلاگ ها بشه.
بعد ازکلیک روی آیکن



باتشکر
دوستای گلم نظر یادتون نره!!! باشه
درود بر شمابه وبلاگ خودتون خوش آمدید
لحظات خوشی را برایتان آرزومندم . امیدوارم مطالب مورد توجه تان قرار گیرد.
درضمن شما می تونیدبامن تبادل لینک کنین ودربخش نظرات من رامطلع کنید که شما را باچه عنوان لینک کنم همچنین شما از طریق ارسال پیوند روزانه در پایین درقسمت در پیوند های روزانه وبلاگ خودتون به نمایش بزاریدبه شرط انکه شما نیزوبلاگ من رادر وبلاگ خودتون به نمایش بزارید .اگه از این وبلاگ خوشت اومدلطف کن در پایین وبلاگ در سمت راست در قسمت امکانات جانبی وبلاگ به این وبلاگ رای بده تا جزءبهترین وبلاگ ها بشه.
بعد ازکلیک روی آیکن



باتشکر
دوستای گلم نظر یادتون نره!!! باشه
صفحه قبل 1 صفحه بعد